Stil de viață sănătos la menopazuă

Timp de citire - 5 minute
Eye Icon
42
Stil de viață sănătos la menopazuă

Apropierea momentului în care îți vei schimba prefixul din 4 în 5 și apariția simptomelor din premenopauză te pot face să te sperii de această etapă a vieții care urmează.


Bufeurile, transpirațiile nocturne, atrofia vaginală, irascibilitatea, anxietatea și multe altele par a fi viitoare bețe în roate în viața de zi cu zi și pentru bunăstarea ta. Însă, după cum bine știi, cu un stil de viață sănătos și o nutriție echilibrată poți face ca aceste simptome să fie ameliorate.


Pe lângă simptomele menopauzei care îți vor da bătăi de cap, scăderea estrogenului poate produce modificări la nivelul sistemelor osos și cardiovascular, ceea ce înseamnă risc crescut de complicații cronice, precum boli cardiovasculare și osteoporoză.


Pentru a-ți menține oasele puternice și a preveni osteoporoza ar trebui să fii atentă la două substanțe nutritive asociate cu sănătatea oaselor: calciul și vitamina D.


Calciul. Cele mai importante surse de calciu sunt: produsele lactate (lapte, iaurt – alege-le pe cele degresate), produsele fortificate cu calciu (pâine, cereale, băuturi din soia), unele legume cu frunze verzi (precum spanacul, cresonul sau varza kale), semințele de susan, fasolea boabe albă, smochinele uscate și peștele care este consumat cu oase (precum sardinele).


Vitamina D. Este important pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută la absorbția calciului din alimente. Vitamina D este produsă de piele când te expui la soare. Dar se găsește și în alimente, chiar dacă în cantitate redusă: peștele gras, ouăle, carnea roșie și produsele fortificate cu vitamina D (lactatele, cerealele). În cazul femeilor cu risc de osteoporoză, aportul crescut de vitamina A poate avea un efect negativ asupra sănătății oaselor. Dacă mănânci în mod regulat ficat și produse din ficat, evită să iei suplimente care conțin peste 1.5 mg de vitamina A zilnic. Fii atentă și la suplimentele cu ulei de pește, deoarece acestea conțin frecvent cantități mari de vitamina A.


De asemenea, femeile aflate la post-menopauză au risc crescut de boli cardiovasculare și, prin urmare, este important să te asiguri că ai în alimentație produse care protejează inima. Iată cum să îți menții inima sănătoasă:

  • Evită grăsimile saturate și înlocuiește-le cu grăsimi nesaturate – de exemplu, înlocuiește untul normal și untul de cocos cu uleiul de rapiță, de măsline și de floarea-soarelui
  • Consumă pește de două ori pe săptămână – cel puțin o dată, acesta ar trebui să fie unul gras, precum macrou, somon sau sardine
  • Fii atentă la aportul de sare – încearcă să consumi sub 6 g pe zi
  • Include în alimentație produse cu conținut crescut de fibre și cereale integrale, dar și leguminoase precum lintea sau fasolea. Fructele și legumele sunt și ele surse bune de fibre
  • Nu consuma alcool în exces
  • Renunță la fumat
  • Vitamina K2. Este importantă pentru procesele de coagulare a sângelui și de vindecare a rănilor și poate îmbunătăți sănătatea inimii, reducând riscul de leziuni cardiovasculare. Totodată, K2 activează o proteină care previne formarea depozitelor de calciu în pereții vaselor de sânge.


Pentru un stil de viață sănătos ar trebui să practici 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână pentru a ajuta la prevenirea bolilor de inimă și o oră pe zi pentru un program de pierdere în greutate, în funcție de nevoile individuale. Mersul pe jos, ciclismul, dansul sau înotul sunt activități care antrenează grupe mai mari de muschi, dar solicită o rezistență mai scăzută. Și nu uita să te hidratezi corespunzător.


Poți încerca Ostart®Plus Ca 1500+ K2+D3 plicuri, un aport substanțial de minerale și vitamine recomandat:

  • în perioade caracterizate de pierderi de minerale, cum ar fi pierderea masei osoase la persoane în pre- și postmenopauză sau la persoane vârstnice
  • în cazul pierderilor excesive de lichide și electroliți (de exemplu, în timpul activității fizice intense sau în perioadele de caniculă)
  • în cazul în care organismul necesită un aport crescut de calciu, cum ar fi perioadele de creștere la adolescenți


Mai poți încerca și:


Ai grijă de tine ca să te simți bine.