Lucian Blaga spunea:
Copilul râde:
„Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!”
Tânărul cântă:
„Jocul şi-nţelepciunea mea-i iubirea!”
Bătrânul tace:
„Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea!”
Aceste cuvinte ne amintesc inca o data importanta pe care jocul o are in viata fiecaruia dintre noi, dar cu atat mai mult in viata unui copil.
Jocul inseamna cunoastere, jocul inseamna iubire, jocul este/poate fi un liant intre parinti si copii.
Jocul este indispensabil dezvoltarii si educarii copilului. Pentru copil, jocul reprezinta ocazia de a invata sa cunoasca lumea care il inconjoara si, de asemenea, de a invata sa se descopere pe el insusi, evoluand in ritm propriu. In acelasi timp, prin joc, parintii se pot apropia de copil, il pot ajuta sa se dezvolte armonios si pot comunica mai eficient cu el.
Pediatrul american Thomas Berry Brazelton nota in cartea sa „Puncte de cotitura – de la nastere la 3 ani. Dezvoltarea emotionala si a comportamentului copilului tau” ca jocul reprezinta modalitatea cea mai la indemana prin care copilul invata. De asemenea, prin intermediul lui el poate testa situatii si actiuni diferite pentru a gasi ceea ce i se potriveste cel mai bine si ceea ce in definitiv ii place.
In continuare iti vom prezenta cateva caracteristici esentiale pe care copilul tau le poate dezvolta prin joc:
Dezvoltarea motorie prin joc
Fie ca vorbim despre bebeluși, care merg pe branci prin camera si cerceteaza fiecare colt, fie ca avem un copil mai mare, joaca il va ajuta in dezvoltarea fizica. Apucarea jucariilor cu mana sau construirea unui turn din cuburi contribuie la dezvoltarea fizica a micutulor in primii ani de viata.
Rolul jocului in dezvoltarea inteligentei
Jocurile educative il pot ajuta pe copil mai mult decat crezi. Jocurile de constructie, puzzel-urile si jocurile de logica contribuie la dezvoltarea inteligentei si creativitatii copilului.
De altfel, jocurile cu rol educativ sunt recomandate inca din primii ani de viata. In aceasta perioada, copiii pot invata culori sau sunetele pe care le scot diverse animale. Mai tarziu, putem continua cu jocurile de memorie, numaratori colorate prin care copiii sa faca operatii matematice sau jocuri cu litere prin care sa-l familiarizam cu alfabetul.
Nu omite nici jocurile prin care copiii invata o limba straina. La varste fragede, ei au o capacitate mult mai mare de a invata un limbaj nou, asa ca e bine sa fructifici aceasta perioada si sa introduci, treptat, cateva cuvinte intr-o limba straina.
Prin joc isi dezvolta spiritul de echipa
Jocul ii invata sa relationeze si sa comunice mai bine cu ceilalti. Un studiu publicat in Jurnalul de Educatie pentru Copilaria Timpurie a scos la iveala faptul ca jocul liber sau cel ghidat de catre adulti ii ajuta pe copii sa devina mai empatici cu sentimentele celor din jur. De asemenea, ii ajuta sa-si controleze propriile emotii, o abilitate care cu siguranta le va fi necesara ulterior in viata.
Asadar, parinti, jucati-va cat de mult timp puteti cu cei mici, indemnati-i sa se joaca, sa experimenteze lucruri noi, caci “jocul este un impuls irezistibil, prin care copilul isi modeleaza propria- i statuie”, spunea Jean Chateau.
Poti comanda produsele noastre de aici.