Căderea părului este un proces natural, asociat cu regenerarea firelor de păr, sau, în opoziție, cu prezența unor probleme de sănătate și devine îngrijorătoare atunci când depășește un număr de 100-150 de fire de păr pe zi.
Căderea părului se numără printre problemele des întâlnite cu care se confruntă femeile și este un subiect despre care apar tot felul de informații. Tu știi care dintre acestea sunt mituri și care sunt adevărate? Iată cele mai răspândite informații despre căderea părului.
1. Doar persoanele în vârstă se confruntă cu alopecia
Fals. Dacă există în familia ta persoane care suferă de alopecie, este posibil ca primele semne de cădere a părului să apară destul de devreme. În timp ce majoritatea bărbaților se confruntă cu debutul cheliei masculine la vârsta mijlocie, există cazuri în care procesul poate începe chiar și la vârsta de 20 de ani.
2. Stresul poate cauza căderea părului
Adevărat. În perioadele stresante, cortizolul cunoscut despre „hormonul stresului” afectează celulele implicate în creșterea părului, ducând la perturbarea ciclului de creștere. Foliculii de păr intră într-o fază de repaus urmată de căderea considerabilă a părului.
3. Tunderea regulată a vârfurilor stimulează creșterea părului
Fals. Tunderea regulată a părului ajută la menținerea unui aspect sănătos și poate reduce apariția vârfurilor despicate, dar nu accelerează ritmul de creștere a părului.
4. Spălarea părului poate cauza pierderea mai multor fire
Fals. Frecvența spălării nu are un impact asupra căderii părului. Acele fire care cad în timpul dușului ar fi căzut oricum.
5. Dacă te piepteni mai puțin vei reduce numărul de fire căzute
Fals. Ca și în cazul spălatului, firele de păr vor cădea la fel, fie că te piepteni o dată sau de mai multe ori pe zi.
6. O alimentație săracă în nutrienți poate provoca pierderea părului
Adevărat. Când nu ne luăm nutrienții necesari din alimentație (vitamine, minerale, proteine), putem începe să ne confruntăm cu căderea părului. Printre cele mai importante vitamine și minerale de care de nevoie un păr sănătos sunt biotina, vitamina B3, vitamina C, fierul, magneziul, seleniul și zincul.
Pentru a identifica motivele care cauzează căderea părului în cazul tău, discută cu un medic și fă-ți analize. Cauzele pot fi dereglările hormonale, stresul emoțional, problemele cu tiroida, carența de fier, alimentația necorespunzatoare sau factorii genetici. Mai multe informații utile despre căderea părului poți găsi aici.
Minoxicapil® – acțiune multiplă împotriva căderii părului.